Wat kunnen AI en AR betekenen voor jouw bedrijf? 

Artificial Intelligence en Augmented Reality zijn alomtegenwoordig. Toch klinkt het nog steeds als iets uit een sciencefictionfilm. Maar niets is minder waar. Beide worden steeds meer gebruikt in het dagelijks leven. Er zijn veel nieuwe toepassingen die niet enkel leuk, maar ook nuttig zijn. Op een aantal zoomen we verder in. 

Artificial Intelligence

Artificiële Intelligentie, je hoort er tegenwoordig meer en meer over. Maar wat is het nu juist? Artificiële Intelligentie is het vermogen van een machine om de menselijke intelligentie te imiteren, zoals de schaakrobot (AlphaZero) die enkel vier uur nodig had om de regels van schaak te leren en zo de wereldkampioen schaken versloeg. Artificial Intelligence wordt tegenwoordig in meer toepassingen gebruikt, vooral het vermogen om zelf bij te leren. Zo hoeven programma’s niet steeds geüpdatet te worden. Een mooi voorbeeld hiervan zijn chatbots.

Robot

Chatbots

Je opent je favoriete webshop en wordt onmiddellijk aangesproken door de plaatselijke chatbot, met de vraag of hij je ergens mee kan helpen. We kennen ze allemaal, want elk groot merk heeft intussen geïnvesteerd in hun eigen chatbot. Hoewel er de laatste jaren grote stappen zijn gezet in de ontwikkeling van chatbots, blijven ze soms heel onnatuurlijk overkomen. Ze verstaan jouw vraag fout, waardoor er geen juist antwoord komt. Of ze sturen je door naar de FAQ-pagina, waar je vijf minuten geleden je antwoord niet kon vinden.

Door de recente ontwikkelingen in Artificiële Intelligentie zijn de chatbots geleidelijk aan conversational bots aan het worden. Ze kunnen beter omgaan met complexe menselijke interactie, ze begrijpen nuances in zinnen beter en komen zo natuurlijker over. Hoewel chatbots nu vooral nog gebruikt worden als customer service, zijn er ook nog andere mogelijkheden om chatbots in je organisatie te gebruiken. 

Sig Illustratie Chatbot 02

Chatbots voor interne communicatie 

Door apps zoals Beekeeper wordt het makkelijker om informatie te verspreiden onder je medewerkers. Beekeeper zorgt er namelijk voor dat de verschillende afdelingen binnen een bedrijf op een eenvoudige manier in contact staan met elkaar. De app zet al je interne communicatie en operationele systemen samen in één app, zo kan je alles makkelijk terugvinden.

Beekeeper heeft in de groepchat een chatbot geïntegreerd. Naast communiceren met je collega’s, kun je de chatbot dus ook opdrachten laten uitvoeren. Chatbots zorgen ervoor dat je veel tijd kunt besparen: ze kunnen automatisch een aantal interne communicatieprocessen opstarten en ze bieden 24/7 toegang tot bedrijfs- en werknemersinformatie. Uiteraard beslis je zelf hoeveel toegang je aan de chatbot geeft. Wat is hier nu net het voordeel van? Een shiftwissel aanvragen, bijvoorbeeld. Vermits de chatbot 24/7 toegang heeft tot de bedrijfsinformatie, kan je op elk moment van de dag een andere shift aanvragen. Je hoeft geen rekening meer te houden met de werkuren van de verantwoordelijke dienst. Dit is uiteraard heel handig in bedrijven met een ploegensysteem. 

Een van de commando’s die je de chatbot kan geven, is om een takenlijst te verspreiden. Je hoeft zelf niet meer naar iedereen afzonderlijk een bericht te sturen en de chatbot houdt zelf bij wie het bestand al gelezen heeft. Zo hoef jij nadien niet nog eens aan iedereen afzonderlijk te vragen of ze de takenlijst al dan niet al gelezen hebben. Hierdoor kan je veel sneller en efficiënter werken.

Een ander voordeel van de app is het rapporteren van een probleem. Zo kan je tegen de chatbot zeggen dat er een lamp in vergaderruimte stuk is. De chatbot geeft dit dan door naar de juiste dienst, die dit dan verder kan afhandelen. Je kan ook steeds een foto van het probleem mee doorsturen. 

Een gelijkaardige app is Slack. Het extraatje van Slack is dat je al je andere tools (zoals Google Drive en Teamleader) hierin kan integreren. Al je werk zit dus op één plaats. Gedaan met constant wisselen tussen tabbladen.  

Beekeeper

 

Augmented Reality

Pokemon Go

Zoals beloofd gingen we het over Artificial Intelligence en Augmented Reality hebben. Maar wat is Augmented Reality (AR) of Toegevoegde Realiteit (TR) juist? AR is een live beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd. Het bekendste voorbeeld hiervan is “Pokémon Go”. De app waardoor enkele jaren geleden jongeren ineens terug buiten kwamen, op zoek naar Pokémon in hun buurt. Ze zagen de omgeving door het scherm van hun smartphone. Waarom kijken ze dan op hun smartphone en kijken ze niet gewoon rond? Omdat er op hun smartphone Pokémon te zien waren die in de echte wereld niet te zien waren, die probeerden ze te vangen. Ze keken dus naar een ‘verbeterde realiteit’: de echte wereld, maar met een extraatje.

Dit jaar verwachten experts een grote shift te zien op vlak van Augmented Reality. Waar AR vroeger vooral voor videogames werd gebuikt, wordt nu meer ingespeeld op toepassingen in de echte wereld. Applicaties die ons dagelijks leven eenvoudiger maken.

AR kan in verschillende sectoren worden ingezet, bijvoorbeeld in de medische sector. Zo is er een app ontwikkeld – EyeDecide – die de patiënt helpt om een aandoening beter te begrijpen. Dokters kunnen dit als ondersteuning gebruiken om hun – vaak ingewikkelde – verhaal toch eenvoudig visueel voor te stellen.

HoloLens 2

Zo heeft Microsoft recent zijn HoloLens 2 op de markt gebracht. De HoloLens is een mixed reality smartglass. Een wat? Een mixed reality smartglass. Dit betekent dat de HoloLens een combinatie maakt van de echte wereld en de virtuele, wat heel hard op Augmented Reality lijkt. Het verschil met Augmented Reality is dat je met deze HoloLens aanpassingen kunt maken aan het virtuele beeld. Hoe dit juist werkt, zie je in onderstaand filmpje.

Hololens 2

Het Smithsonian zag in de HoloLens een kans om hun jaarlijkse museumdag te upgraden. Mae Jemison – de eerste Afro-Amerikaanse vrouw in de ruimte – zal de introductie geven voor de nieuwe tentoonstelling. Maar ze zal dat niet zelf doen, of ze zal toch niet persoonlijk ter plaatse zijn. Ze hebben van haar een hologram gemaakt en zo kunnen ze elke dag opnieuw haar inleiding gebruiken in het museum. Als de bezoekers de HoloLens opzetten, zien ze Mae echt staan, recht voor hun neus.  

Chalk

Chalk is een applicatie voor je smartphone die gebruik maakt van Augmented Reality. De app is ontstaan om de techsupport naar de 21ste eeuw te brengen. Chalk maakt gebruik van een videocall, waarbij degene die een probleem heeft zijn camera richt op dat voorwerp. De persoon die uitleg geeft, kan daarbij dingen tekenen of aanduiden op zijn scherm, de andere persoon krijgt die live te zien en kan zo beter de uitleg volgen. Dit is vooral handig als de persoon die jij nodig hebt net niet op kantoor aanwezig is. Je kan dit uiteraard ook privé gebruiken, als je iets aan je ouders of grootouders moet uitleggen.

Google Maps

Google Maps mobile werkt ook volop aan een AR-toepassing in hun app. Deze toepassing zou de gebruiker helpen om zich beter te oriënteren. De grootste frustratie momenteel bij de app zijn de instructies: ‘Vertrek in noordoostelijke richting op de A1.’ Dit zou een heel goede instructie zijn, als je weet waar je je bevindt. Wat meestal niet het geval is als je Google Maps aan het gebruiken bent. Dan moet je meestal eerst een aantal rondjes draaien voordat je hebt gevonden wat noordoostelijke richting is. De combinatie van Google Maps en AR geeft op je scherm de gekende blauwe stippenlijn en live pijlen die de weg aanduiden in ‘de echte wereld’. Hierdoor is het voor de gebruiker veel makkelijker om zich te oriënteren. Deze toepassing is al beschikbaar voor Pixel-gebruikers en zal heel binnenkort beschikbaar zijn voor iedereen.

Op zelfrijdende auto’s moeten we waarschijnlijk nog een tijdje wachten. Maar je organisatie efficiënter laten werken door machine learning gaat wel al, aan de hand van apps zoals Beekeeper en Slack. En heel binnenkort is verloren lopen met Google Maps ook verleden tijd.