Emoji’s, hiërogliefen van de 21e eeuw?

We zijn verslaafd. Zo, het is eruit. We hebben er lang over getwijfeld, maar uiteindelijk lijkt het ons de beste optie om er gewoon voor uit te komen. Nee wacht, begrijp ons niet verkeerd. We hebben het over onze communicatieverslaving, niets anders. Hoewel het fenomeen dat we in deze editie bespreken niet echt “nieuw” is, willen we onze verslaving toch graag met jullie delen. In deze nieuwe Hooked-rubriek nemen we je namelijk mee in de wereld van… de emoji’s. 

Hooked Woordenboek 2

Je bent ongetwijfeld al in contact gekomen met emoji’s. Is het niet via een persoonlijk bericht, dan is het wel op social media. Sterker nog: emoji’s zijn zó populair bij jongeren, dat er zelfs een animatiefilm werd gemaakt waarin de meest populaire figuurtjes een rol kregen. Heb je geen idee wat emoji’s zijn? Bekijk dan zeker deze trailer:

Sig Enews Hooked Blauwfilter

Tekens en symbolen gebruiken als tekst is echter helemaal niet nieuw. Ook in het Oude Egypte (meer dan 5000 jaar geleden) maakten ze hier al gebruik van. Hiërogliefen worden dan ook gezien als een van de oudste vormen van schriftelijke taal. Het zijn symbolen waar de Oude Egyptenaren hun gebouwen mee versierden en dus ook “teksten” schreven. Je ziet het, een treffende gelijkenis met onze emoji’s. Gaat onze taal dan terug naar af? 

Een nieuwe taal

Neen, wees gerust. Emoji’s zullen er niet voor zorgen dat onze taal 5000 jaar terug in de tijd wordt gekatapulteerd. Er is namelijk een heel groot verschil tussen de oude hiërogliefen en de moderne emoji’s. Emoji’s zijn pictogrammen: een afbeelding die lijkt op wat het betekent. Hiërogliefen daarentegen zijn logogrammen, symbolen die een woord of een zin betekenen. Andere bekende voorbeelden van logogrammen zijn het Chinese schrift, ons graden-symbool (°) en de ampersand (&).

Een emoji is simpelweg een leuke en visuele manier om geschreven teksten meer duiding te geven, vooral op vlak van emoties. Bij een gewoon tekstbericht zijn we niet in staat de gezichtsuitdrukkingen van onze gesprekspartner te zien, wat het vaak moeilijk maakt om in te schatten hoe die persoon zich voelt en wat hij/zij bedoelt. Een bericht kan dan ook op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Emoji’s kunnen die dubbelzinnigheid wegwerken. Bijvoorbeeld:

 

Sig Emojibericht 01

Als je nog niet helemaal overtuigd bent, vergelijk de emoji’s dan eens met deze real-life gezichtsuitdrukkingen. Sprekend, toch?
(Lees verder onder de foto)

Sig Gezichtsuitdrukkingemoji 01

Zegt een emoji dus echt meer dan 1000 woorden? (Want zo gaat het spreekwoord tegenwoordig, toch?) Ja en neen. Emoji’s kunnen je bericht zeker versterken, maar de kans is miniem dat we ooit volledige teksten in het Emojiaans gaan schrijven. Dat zou namelijk heel veel tijd kosten, ook om de teksten te ontcijferen. Maar het is wel degelijk mogelijk. Kan jij bijvoorbeeld raden welke 4 films we met de volgende emoji-lijnen bedoelen?

Sig Emojiraadsel 02

Benieuwd naar de antwoorden? Lees dan zeker de rest van onze blog. De juiste antwoorden vind je onderaan.

Het emoji-effect

Zoals we al zeiden: niet eenvoudig. Toch missen de emoji’s hun effect niet. Dat hebben we zelf al mogen ondervinden. Social media-posts waar we emoji’s in gebruiken, krijgen duidelijk meer interacties (likes, shares, comments) dan de gewone (enkel tekstuele) berichten. Logisch, want berichten met emoji’s zien er veel aantrekkelijker uit. We worden overladen door teksten, daarom gaan we vaak al scannend door onze social mediaprofielen. Emoji’s vallen dan natuurlijk meteen op tussen de saaie tekstblokken. Als je de juiste emoji gebruikt in je bericht, hebben je lezers vaak ook meteen een idee waar je tekst over gaat. Handig, daarom zijn we ook helemaal hooked!

Wil dit nu zeggen dat we bij Sigmund al onze teksten vanaf nu aanvullen met emoji’s? Natuurlijk niet. Emoji’s gebruiken we enkel in een luchtigere context. Als je volgende keer toch een analyse of een rapport wil krijgen dat volstaat met emoji’s, laat het ons dan gerust weten. Wij maken er nog meer dan anders een kunstwerk van.

Oplossingen

Heb jij alle films in het midden van deze blog kunnen achterhalen, of schiet die ene titel je toch nét niet te binnen? Breek je hoofd er niet langer over, want hier zijn de oplossingen:

1. E.T.

2. Life of Pi

3. Planet of the Apes

4. The Lord of the Rings