Wat een chef gedaan krijgt in 52 seconden

Bsh Verrassing Blauw 2

Romantiek werkt. En het mag kort en krachtig zijn. 52 Seconden is ruim genoeg. In zekere zin spreken we hier over een vluggertje.

Niet de zoveelste verjaardag

“Heb je de film van Sandra’s verjaardag al gezien?” vraagt mijn neef Koen. Ik klik op de link en verwacht een video zoals ik er al veel gezien heb. De volgende 4 minuten staar ik met open mond naar het scherm. Koen, chef van Broosend Hof, verraste zijn vrouw op een bijzonder originele manier. Eén van zijn jobstudenten heeft dat moment gefilmd. Je kan het resultaat bekijken via deze link: https://goo.gl/Qtx9yH

52 seconden

Ik was direct enthousiast. “Als je van deze film een 52 seconden versie kan maken, denk ik dat je een mooi verhaal hebt.”, zeg ik tegen Koen. De jobstudent blijkt niet aan zijn proefstuk. Tim Buhck studeert journalistiek en kan duidelijk met een camera overweg. Meer nog: hij nam mijn uitdaging aan om een 52 seconden-versie te maken van het filmpje. Recente research vertelde me dat een filmpje met een lengte van net onder de minuut de beste respons gaf. Ideaal moment om dat te testen. Zaterdagochtend gaat de film online en 24 uur later staat de teller op 5000 views. Of hoe een spontaan initiatief plots onverwachte resulaten neerzet.

Met de cello naar het bos

Waarom was dit een hit? Nadien is het natuurlijk makkelijk praten, maar dit zijn mogelijk de factoren die het verschil maakten:

  • De film start met het beeld van een cello, waardoor veel mensen op de film klikken om de muziek te kunnen horen. Grappig genoeg is de impact zonder muziek bijna even sterk.
  • Een cellist (Ewout Lehoucq) in een bos is niet echt alledaags. Haal iets uit zijn context en het valt extra op.
  • De close-up op de barbecue geeft direct aan dat er hier iets lekkers volgt.
  • Twee mannen op de uitkijk en een cadeau met ‘happy birthday’ triggert: wie wordt er hier in de bloemetjes gezet?
  • Verrast worden met champagne wanneer je aan het wandelen bent, wie wordt daar niet happy van?
  • De spontaniteit van Koen en Sandra maken de film compleet.

Geen vluggertje

Ondertussen heb je natuurlijk al naar de film gekeken. Romantiek werkt, zoveel is duidelijk. En het mag kort zijn, maar niet ten koste van de kwaliteit. 52 seconden werden er 57, maar geen romantische ziel die daar wakker van ligt. Ondertussen staat de teller al boven de 9000 views.

Meer over communicatie

Blog: De zeeman en de zwaluw

Blog: Keizer Spiraal